Lezing Old Deep’n

Lezing over Schuttersstukken op woensdag 5 april 2023. 

De voorjaarslezing van de Historische Vereniging Old Deep’n staat geheel in het teken van de 100-jarige Schutterij Diepenheim. Drie sprekers komen aan het woord: Rutger Schimmelpenninck: van Borgmannen tot Schutterij, Norbert Middelkoop: Burgertrots in beeld, Schuttersstukken in Amsterdam en Haarlem en Henk Dreteler over de beginjaren van de Diepenheimse Schutterij.

Middelkoop zal worden geïntroduceerd door Rutger graaf Schimmelpenninck, één van de huidige borgmannen van Diepenheim. In de 12e en 13e eeuw waren het de borgmannen van Diepenheim die militaire steun gaven aan de Heer van Diepenheim en meehielpen om het Stedeke Diepenheim tegen aanvallers te beschermen.

Norbert Middelkoop is als Conservator Oude Kunst verbonden aan het Frans Hals Museum in Haarlem. Hij zal ingaan op de organisatie van de schutterij in de 16e en 17e eeuw en op beroemde Schuttersstukken van o.a. Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Een schuttersstuk is een groepsportret van leden van de schutterij, die zo nodig de stad tegen aanvallers moesten verdedigen.

In 2019 promoveerde Norbert Middelkoop op het proefschrift Schutters, gildebroeders, regenten en regentessen. In zijn voordracht zal hij ingaan op de ontwikkeling en artistieke rijkdom van het schilderkundig genre van de schuttersstukken, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor de Nachtwacht. Middelkoop maakt deel uit van de commissie die de restauratie van Rembrandts Nachtwacht in het Rijksmuseum begeleidt.

Na zijn inleiding over de schutters uit de Middeleeuwen zal Henk Dreteler de overstap maken naar de beginjaren van de Diepenheimse Schutterij. Over de 100-jarige geschiedenis van de Schutterij Diepenheim wordt in mei een expositie georganiseerd, ook weer een samenwerking tussen de Schutterij en Old Deep’n.

De lezing vindt plaats in Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 in Diepenheim.

Vanwege dit bijzondere jubileum wordt de koffie aangeboden door de bibliotheek.

Woensdagavond 5 april 2023, aanvang 20.00 uur en de entree is gratis.