Expositie “Een stille revolutie”

Van 4 t/m 10 mei 2017 in het Ottenhuis

De razendsnelle veranderingen na de Tweede Wereldoorlog van het boerenleven hebben hun sporen nagelaten. Alles moest sneller, groter en efficiënter. Dat had grote gevolgen voor het landschap en het boerenerf, maar ook voor het  boerengezin. Een ware revolutie in de boerenstand, die vaak zwijgend werd ondergaan. Het Historisch Centrum Overijssel, de IJsselacademie en museum Twentse Welle hebben de getuigenissen van deze stille revolutie op het platteland middels een expositie vastgelegd. In de expositie gaat u virtueel op bezoek bij de boer in de keuken en hoort u verhalen van boeren in Overijssel

Hendrik Kremers (Sonderveld) vervoert melk naar de fabriek in Goor (foto 1971)

Van donderdag 4 mei t/m woensdag 10 mei 2017, dagelijks van 10 – 17 uur, is deze expositie te zien in het Ottenhuis aan de Raadhuisstraat in Diepenheim.

Samenwerking met de Stedeker Daansers

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben Geert Jan Bittink en Tonnie Vehof filmopnames gemaakt waarin ze de veranderingen op een aantal Diepenheimse boerenbedrijven laten zien.

De Historische Vereniging Old Deep’n heeft, in samenwerking met de Stedeker Daansers, de expositie uitgebreid met een foto-expositie en met diverse krantenartikelen en attributen die herinneren aan het boerenleven van vroeger. Op zondag 7 mei, tijdens de Heerlijcke Markt, zullen de Stedeker Daansers, de Stedeker Krummels en de Appeltjes van Oranje meerdere keren optreden en houden ze hun bijzondere kledingshow. De expositie en de optredens (om 13.00 en om 15.00 uur) zijn gratis te bezichtigen.

Lezing over Twentse Erven op woensdagavond 3 mei

De opening van de expositie zal plaats vinden op woensdag 3 mei om 19.00 uur.
Aansluitend is er om 20.00 uur een lezing van Diederik Roeterdink van Maarkels Landschap over erf en bouw, landschap en bewoners van de Twentse Erven.
De lezing vindt plaats in Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 in Diepenheim. Voor iedereen toegankelijk, aanvang 20.00 uur en de entree is gratis.